Unge ukrainere bekæmper russisk propaganda med kunst og aktivisme
Hvad gør man, når verdens største land pludselig starter en krig mod en – og hævder, at du, dit land, dine minder, din historie og identitet tilhører dem?
Hvad gør man, når verdens største land pludselig starter en krig mod en – og hævder, at du, dit land, dine minder, din historie og identitet tilhører dem? Mange kæmper bogstaveligt på slagmarken. Men en gruppe unge, der kalder sig Young Diversity Ambassadors, kæmper imod med kultur, kunst og fællesskab. De mener, at ukrainere naturligvis har brug for våben for at frigøre sig fra russisk undertrykkelse – men de har også brug for at genvinde deres historie, deres sprog og deres identitet. At afkolonisere sig fra årtiers russisk imperialisme.
"Jeg ønsker, at ukrainerne skal kende deres egen identitet – kende deres historie," siger 18-årige Olha. Da hun sluttede sig til Young Diversity Ambassadors, havde hun ikke været vant til at sætte spørgsmålstegn ved den russiske fortælling om Ukraine som mere eller mindre en satellit til Rusland. Men det har ændret sig.
"Rusland har tvunget os til at leve under deres regime og til at acceptere deres version af historien så længe. Jeg har lært så meget om Ukraines historie og kultur, og det er fascinerende. Jeg er begyndt at se på ornamenter, smykker og mønstre, der er unikke for Ukraine. Og jeg er begyndt at gå med dem," siger hun og gestikulerer mod den brede perlekrave om hendes hals.
"De fleste tror, at den berømte maler Ilja Repin var russer. Men han var faktisk ukrainer, selvom mange russere aldrig ville indrømme det," siger Yevhenii. Han og andre frivillige har organiseret mobile udstillinger om Ilya Repin i tog, busser og sporvogne – som udgangspunkt for samtaler med passagererne om ukrainsk identitet og afkolonisering af deres historie. For Yevhenii er det vigtigt at tage ejerskabet over fortællingen tilbage:
"Rusland har kontrolleret den offentlige information i Ukraine så længe. Vi vil bare have lov til at kende vores historie."
"De forsøger at ødelægge Luhansks kulturarv," siger 18-årige Yulia. Hun og andre unge svarer igen på ødelæggelserne ved at dokumentere og promovere kunst og kultur fra deres region. De arbejder nu på en dokumentarfilm om Luhansk Teater, der fysisk er flyttet til en anden del af landet på grund af krigen, men stadig bevarer sin identitet og forestillinger, som om de var i Luhansk.
"Young Diversity Ambassadors gav mig mulighed for at gøre noget aktivt for mit samfund. Jeg er blevet en del af et fællesskab, der er villig til at gøre noget ved de ting, vi gerne vil ændre – og gøre det på kreative måder," siger Yulia.
Young Diversity Ambassadors er startet af STAN NGO og i 2023 blev de en del af Global Platforms-netværket, der støtter og forbinder ungdomsledet aktivisme over hele verden. Arbejdet er finansieret af Ministry of Foreign Affairs of Denmark/Embassy of Denmark in Ukraine, Danmarks Indsamling, private donationer og andre kilder.