Billede
Verdenskort

Resultater der tæller – indsigt i SPAII-rapporten

Den nye SPAII-årsrapport for 2023 viser resultaterne af vores arbejde i det Strategiske Partnerskabsprojekt II, støttet af Danmarks Udviklingssamarbejde (Danida). I projektperioden 2022 – 2025 arbejder Mellemfolkeligt Samvirke for at skabe forandring. Målet er, at samfund bliver mere retfærdige, grønne, modstandsdygtige og feministiske.

Med fokus på demokrati, klimaretfærdighed og unges handlekraft har programmet opnået vigtige politiske gennembrud. SPAII-rapporten viser en stigning på 42 % i resultater på tværs af de tre strategiske mål fra året før. Det viser, hvordan unge og deres allierede kan skabe varige forandringer gennem vedholdende indsats og stærke partnerskaber.

Unge i frontlinjen for klimaretfærdighed

I år har vi sammen med 400.000 unge på tværs af 29 lande kæmpet for klimaretfærdighed. Vores træningsprogrammer har styrket unges lederskab og givet dem værktøjer til at blive hørt af beslutningstagere. Særligt unge kvinder har stået i front, og over 56.000 unge har deltaget i mere end 100 fælles initiativer for at skabe bæredygtige løsninger. Dette arbejde handler ikke kun om klimaet, men også om at give unge en stemme i demokratiet og mulighed for at forme deres egen fremtid.

Partnerskaber, der skaber varig forandring

Vi har gjort en forskel gennem vores partnerskaber med over 100 civilsamfundsorganisationer. Sammen har knap 260.000 mennesker og organisationer deltaget i aktiviteter, der styrker social retfærdighed. I Etiopien har vi sammen med unge organisationer opnået en milepæl: en ny ligelønslov, der nu sikrer ligestilling i arbejdsforhold. I Uganda har vores partnerskaber bidraget til et forbud mod kommerciel produktion af trækul – et nødvendigt skridt for at beskytte miljøet og forbedre levevilkårene for udsatte befolkningsgrupper. Disse resultater viser, at civilsamfundets styrke kan skabe vedvarende forandringer på tværs af landegrænser.

Sociale bevægelser som drivkraft for forandring

Vi har også styrket sociale bevægelsers rolle i at skabe social forandring. Knap 3000 aktivister har modtaget undervisning og sparring. Internationalt har vi samlet regeringer og donorer for at sikre, at sociale bevægelser får den nødvendige støtte til at mobilisere folk om aktuelle og ofte undertrykte dagsordener.

Nødhjælp, der bygger lederskab og værdighed

Vores nødhjælpsindsats i lande som Ukraine, Etiopien, Syrien, Nepal, Mali, Kenya, Myanmar og mange flere har i år nået over 110.000 mennesker, der har oplevet krig, konflikt eller klimakatastrofer. Vores tilgang er baseret på respekt og medbestemmelse. Vi leverer ikke kun hjælp, men arbejder sammen med de ramte samfund for at opbygge lokal ledelse og give dem kontrol over deres egen situation. Nødhjælpen skal ikke bare lindre – den skal styrke de berørte, så de står bedre rustet til at tage ansvar for deres eget liv.

Beskyttelse af unge aktivister

I 2023 har vi været med til at sikre beskyttelse for mere end 3100 unge aktivister, der kæmper for menneskerettigheder i lande med meget begrænset demokratisk råderum og uden basale frihedsrettigheder. Denne støtte har været særlig vigtig i forbindelse med valg, som i Zambia, hvor unge aktivister og vores partnere har arbejdet målrettet for at sikre frie og fair valg. De har også sikret, at marginaliserede grupper bliver hørt og stemmer. Vi støtter også klimaaktivister, der sætter deres egen sikkerhed på spil for at beskytte miljøet mod skadelige projekter.

I 2023 har vi bidraget til at beskytte over 3100 unge aktivister, der kæmper for menneskerettigheder i lande med begrænset demokrati og uden basale frihedsrettigheder. Denne støtte har været særlig vigtig ved valg, som i Zambia, hvor unge aktivister og vores partnere har arbejdet målrettet for at sikre frie og fair valg. De har også sikret, at marginaliserede grupper bliver hørt og stemmer til valget. Klimaaktivister har også fået beskyttelse under deres protester, hvor de sætter deres sikkerhed på spil for at beskytte miljøet mod fx olierørledninger.

Digitalt fællesskab

Vores budskaber om menneskerettigheder, demokrati og klimaretfærdighed har i år nået knap 31 millioner mennesker gennem sociale medier. Vores digitale kommunikation samler et fællesskab, som tror på en retfærdig verden og støtter kampen for unges lederskab og civilsamfundets styrke.

Unge repræsentanter i beslutningsdygtige roller

Vores arbejde med unges deltagelse i beslutningsprocesser har ført til, at 4500 unge er blevet valgt til tillidsposter i beslutningstagende forsamlinger. De repræsenterer en ny generation, der aktivt former fremtidens samfund og kæmper for retfærdige løsninger på de udfordringer, de står overfor.

SPAII’s resultater viser, hvordan unge kan skabe reel forandring i deres lokalsamfund. Støtten af vores arbejde, betyder at vi fastholde og udvide indsatsen for en mere retfærdig og bæredygtig verden.

SPAII årsrapport for 2023

Vil du læse mere om hvad vi har opnået gennem det Strategiske Partnerskabsprojekt II for 2023?