
Nye fællesskaber skal skabe demokratisk handlekraft for unge
For unge i udsatte boligområder er det afgørende at have adgang til fællesskaber. Det kan være forskellen på at føle sig udenfor eller kunne deltage aktivt i samfundet. Mellemfolkeligt Samvirkes nye indsats Stærke Sammen skal give unge mulighed for at mødes, tage ansvar og skabe positiv forandring – både for dem selv og deres boligområde.
Det er ikke ligegyldigt, hvor du vokser op i Danmark. I udsatte boligområder er der gradvist blevet færre sociale tilbud og støttemuligheder for børn og unge.Samtidig er områderne under omdannelse og fremtiden for dem, der bor der, er usikker. Det rammer især unge hårdt. De har øget risiko for mistrivsel og ensomhed – og for at miste troen på, at de selv kan gøre en forskel og skabe det liv, de ønsker.
Derfor lancerer Mellemfolkeligt Samvirke et nyt landsdækkende initiativ, Stærke Sammen, med støtte fra Tuborgfondet, Det Obelske Familiefond og Østifterne. I løbet af fire år skal der etableres 10 nye ungefællesskaber på tværs af tre danske regioner, Midtjylland, Syddanmark og Østdanmark, som skal give unge 15-25 år mulighed for at styrke deres netværk, udvikle nye kompetencer og deltage aktivt i samfundet og demokratiet.
Unge som drivkraft for forandring
Ungefællesskaberne er et åbent fritidstilbud, som drives af MS, vores lokale partnere og de unge selv. Her mødes de unge, diskuterer vigtige samfundsemner og samarbejder om at arrangere events såsom fællesspisning, filmaftener, højtidsfejring og valgdebatter. Samtidig udvikler de unge vigtige færdigheder indenfor samarbejde, eventplanlægning og kommunikation. De får kendskab til foreningsliv og medbestemmelse, og lærer hvordan myndigheder fungerer og hvilke rettigheder, de har som medborgere. Derudover udvikler de stærke relationer til hinanden og de voksne i projektet, hvilket giver netværk og styrker modstandskraft.
10 år i udsatte boligområder
Mellemfolkeligt Samvirke har arbejdet med ungefællesskaber i over ti år. Tidligere har unge arrangeret filmaftener og rapforløb, deltaget i Folkemødet, Roskildefestival og beskæftiget sig med folketingsvalg. Andre har lavet ungemanifester og bidraget til byudvikling. Erfaringerne fra fællesskaberne viser, at når de unge får ansvar, vokser de – personligt, fagligt og socialt. De udvikler selvtillid, styrker deres fællesskabsfølelse og skaber minder for livet.
Den ungestyrede tilgang giver ejerskab og oplevelsen af at gøre en reel forskel. Som 19-årige Mariam fra Tingbjerg beskriver:
"Før jeg blev en del af ungefællesskabet, var jeg meget tilbageholdende og havde svært ved at udtrykke mig, selvom jeg havde holdninger. Det ændrede sig, efterhånden som jeg begyndte at arrangere events og hjælpe yngre medlemmer. Jeg føler nu, at jeg har de nødvendige ord og den selvtillid, jeg tidligere manglede."
Viden og fællesskab som værktøjer
Fagpersoner spiller en afgørende rolle i at støtte de unges udvikling og forankre fællesskaberne i nærmiljøet. Derfor tilbyder Mellemfolkeligt Samvirke løbende kurser og oplæring, så pædagoger, boligsociale medarbejdere og andre ungeaktører får de rette værktøjer til at understøtte unges fællesskaber. Samtidig vil MS indsamle viden og udvikle metoder, der kan udbredes til fagfolk på tværs af sektorer.
Med nedlukningen af Center For Boligsocial Udvikling er der et helt konkret og meget akut behov for at opsamle og dele viden i og fra det boligsociale felt.
4 år med stærk opbakning fra danske fonde
Projektet løber fra januar 2025 til december 2028 og vil udbrede ungefællesskaber til 10 steder i Danmark.
"I mere end et årti har vi arbejdet for at skabe nye muligheder for unge i udsatte boligområder. Med denne 4-årige indsats kan vi sikre, at flere unge får adgang til fællesskaber og indflydelse samtidig med, at vi styrker fagpersoner i deres daglige arbejde med unge. Og på den måde kan vi videregive stafetten til de lokale aktører og sikre fællesskabernes overlevelse på sigt," siger Stine Thuge, national programchef i Mellemfolkeligt Samvirke.
Tuborgfondet bidrager til indsatsen sammen med Det Obelske Familiefond og Østifterne:
"Mellemfolkeligt Samvirke har vist, at de har det organisatoriske set-up til at engagere unge i lokale fællesskaber i boligområderne. De tør både eksperimentere og lære af deres erfaringer, hvilket gør indsatserne både stærke og langtidsholdbare. Med Stærke Sammen skaber MS en ambitiøs og tydelig indsats for, at underrepræsenterede unge ikke bare får en stemme – men også oplever, at de kan bruge den til at skabe reel forandring og indflydelse," siger Mathias Findalen, programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet.
”Vi bakker op om Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde med at skabe engagerende og trygge fællesskaber i boligområder præget af komplekse udfordringer. Udover de gode fællesskabende aktiviteter, ser vi det som en stor styrke, at Mellemfolkeligt Samvirke ligeledes arbejder målrettet med kapacitetsopbygning og forankring i samarbejde med bl.a. lokale klubber, helhedsplaner, fagpersoner omkring de unge - til gavn for de unges personlige, sociale og faglige udvikling,” siger projektchef i Det Obelske Familiefond, Christina Krämer Mathiesen.
Som del af projektet vil Mellemfolkeligt Samvirke samle viden og udvikle metoder, der kan inspirere andre aktører til at fremme ungedeltagelse i samfundet og give unge bedre forudsætninger for et aktivt og socialt liv.