Climate Justice Academy – En uge med læring og fællesskab
Climate Justice Academy i Tanzania er en unik mulighed for unge aktivister verden over, til at fordybe sig i klimaretfærdighed og styrke deres evner til at skabe positive forandringer.
Akademiet arrangeres af MS Training Centre for Development Cooperation (TCDC), og blev i år afholdt 29. juli - 3. august.
Et kursus i klimaretfærdighed
For tredje år, samlede Climate Justice Academy unge klimaaktivister verden over i Tanzania. I år deltog 29 aktivister fra 12 forskellige lande, som i seks dage arbejdede intensivt med at forstå klimaretfærdighedens mange dimensioner og skabe aktionsplaner for at håndtere de udfordringer, deres samfund står overfor. Isabelle, frivillig i Mellemfolkeligt Samvirkes klimagruppe, var blandt deltagerne i årets akademi. Hun vendte hjem med nye værktøjer, større indsigt og en dybere forståelse for de globale klimatiske uligheder.
Kurset begyndte med en introduktion til grundlæggende principper inden for klimaretfærdighed og ulighed, og Isabelle og hendes meddeltagere lærte om de globale strukturer og historiske forhold, der har ført til den nuværende klimakrise. Der blev lagt vægt på menneskerettighedsbaserede tilgange til klimaforandringer, og deltagerne lærte, hvordan de kan skabe mere retfærdige og bæredygtige samfund.
Vidensdeling og samarbejde på tværs af kulturer
Isabelle beskriver, hvordan ugen bød på en intens vidensdeling og gode icebreakers, hvor de unge kunne udveksle deres tanker og bekymringer omkring klimaet. Et af akademiets fokuspunkter var storytelling – hvordan man gennem personlige historier kan formidle komplekse klimarelaterede udfordringer og engagere flere i klimakampen. Isabelle fortæller:
"Vi er alle fælles om at ville ændre strukturer, mobilisere flere mennesker ind i klimahandling og flytte indflydelse, fokus og handlemuligheder over til de mennesker, der er mest sårbare overfor klimaforandringer."
Deltagerne lavede præsentationer om de klimatiske udfordringer i deres egne lande, og diskuterede, hvordan aktivisme ser ud i forskellige dele af verden. Denne proces hjalp dem med at finde en rød tråd mellem deres oplevelser og gav indblik i de mange facetter af klimakampen. Derudover blev de opfordret til at udvikle individuelle aktionsplaner, som de kunne tage med hjem og implementere i deres respektive samfund.
Feltarbejde og direkte møder med lokalsamfundet
Som en del af akademiet tog deltagerne på en feltrejse til Mukuru Eco-Tented Camp, et teltlejrprojekt drevet af det lokale Maasai-samfund tæt på Arusha. Her lærte Isabelle og de andre deltagere om bæredygtig naturressourceforvaltning og klimatilpasningspraksis, som er en integreret del af Maasai-samfundets liv. Deltagerne hørte direkte fra lokalsamfundet om de udfordringer, de står over for på grund af klimaforandringer, og om de bæredygtige alternativer, de har implementeret.
Mødet med det lokale samfund gav deltagerne en stærkere forståelse af, hvordan klimaforandringer påvirker mennesker på forskellige måder rundt om i verden, og hvordan lokal lederskab kan være en kraftfuld drivkraft for forandring.
Efter kurset: Fortsat støtte og samarbejde
Climate Justice Academy stopper ikke, når deltagerne rejser hjem. Akademiets alumni-netværk, som blev etableret i 2022, samler 82 unge klimaaktivister fra 15 lande, og deltagerne fortsætter med at støtte hinanden gennem fælles møder og opfølgningsaktiviteter.
Derudover har de mulighed for at ansøge om økonomisk støtte på op til 1000 euro pr. initiativ til deres fremtidige klimaaktiviteter. Pengene kommer fra en pulje på 5000 euro, og er med til at føre klimaaktivisternes ideer ud i verden.
Akademiet giver også deltagerne mulighed for at deltage i kampagner og advokatarbejde, såsom Global Climate Week of Action og COP-begivenheder, hvilket gør det muligt for dem at fortsætte deres klimaindsats på både lokalt og globalt niveau.
Bliv en del af klimakampen
Isabelles oplevelse på Climate Justice Academy viser, hvordan unge fra hele verden kan samles for at lære og skabe forandring. Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for at styrke unge klimaaktivister gennem kapacitetsopbygning og internationalt samarbejde, og du kan også blive en del af dette fællesskab.
Hvis du vil engagere dig i klimakampen og gøre en forskel, kan du blive frivillig hos Mellemfolkeligt Samvirke.